Thursday, August 21, 2008

Märkamisaeg

Öölaulupeole kahjuks eijõund, aga juba ülekande vaatamisest sai piisavalt võimsa tunde - et sellest rahvast võib täitsa asja saada, kui aint tihemini selliseid küünarnukitundeürtusi korraldataks. Sest nagu igihaljas Mäx ekstaatiliselt kinnitas:"Ainult niimoodi oleme me tugevad!" Tõsi iga kui viimane sõna, eriti need kaks esimest. Aga hea, et vähemalt niimoodigi, no need öö- ja üldse laulupeod on ikka tugev Eesti Nokia.

Gruusiateemalises loengus käisin ka ja silmad läksid ikka oluliselt rohkem lahti ja ma ei ütleks, et mu vaade just 180 kraadi, aga mõni kraad kindlasti muutus. Vbla kui mul kunagi aega on, siis seletan pikemalt , aga olgut niipalju öeldud, et Gruusia on juba aastakümneid käitnud Põhja-Osseetiaga samamoodi nigut
Serbia Kosovoga. Ja võib lõpmatuseni nämmutada, et kes alustas ja millal juba jne, aga fakt on see, et Saakašvili ei astund mite ämbrisse, vaid pigem juba väiksematsorti basseini. Mis muidugi kõik ei õigusta Venema käitumist, aga no kuisa sihilikult astud mingi agressiivse kapist naabripoisi varbale, siis mis reaktsiooni sa sealt õigupoolest ootad..? Ja millaski tuleb aeg, kus kaaskannatajad hakkavad uurima, et kes see õigupoolest selle kurja naabripoisi nii vihaseks ajas.

Igatahes lohutuseks olgu öeld, rohkem paralleele kui et vahetu naabrus me sellest juhtumist tõmmata ei saa. Isegi tulistel mägede poegadel läks provokatsioonidele vastamiseks ca 20 aastat (kui mite enam), mis siin flegmast ugrimugrilasest siis veel rääkida. Kiitus flegmadest kaasmaalastele, sest ei saaks öelda, et ka meid provotseeritud poleks - aljoša jõudis enne mahavõtmist mitu head korda näovärvi vahetada, aga siis madinaks ikka ei läinud. Ja kolm korda võite arvata, mis rahvusest tegelased tema grimeerimisega tegelesid.

Aga tõe huvides olgu mainit ka fakt, et seetsinane Mistral hoiab Eesti taeva sama suure tõenäoga puhta kui tavaline ragulka ja idanaabri hävituslennukite vastu töötab ta kah umbes sama efektiivselt. Aga no selge see, et kui mingi osa rahvast on meediakajastuste tulemina juba soola ja seepi kogumas, siis peab vahepeal ikka mingit moosi kah sekka virutama, mis sest, et süüa ei kõlba, peaasi, et kaugelt hea vaadata.

Ja krt - me saime lisaks hõbedale ka veel olümpiakulla!!!
/seost eelmise lõiguga ple mõtet otsida, lihtsalt tuli praegast jälle meelde/

Maitaha üleliia pateetiliseks minna, a see lugu tuli kah meele. Pealegi käib Ruja muusikal peagut otse mu akna taga ja nii tulevad paljud head lood meelde.


4 Comments:

Anonymous Anonymous said...

Maitea, kas Kosovo ja Osseetia vahele saab tõmmata muid paralleele peale selle, et tegu on mini-impeeriumist iseseisvuva provintsi ja etnilise konfliktiga - Kosovos tapsid serblased rahvusvahelise kriminaalkohtu süüdistuste kohaselt üksnes selle kriisi jooksul, st paari aastaga hinnanguliselt 11 000 albaanlast, ilma et albaanlastelt midagi sama massilist vastu oleks tulnud, ühesõnaga korraliku genotsiidi masti üritus, pluss miljon põgenikku, Gruusia-Osseetia ja Gruusia-Abhaasia sõdimised on mõlemapoolsemad olnud (nt Abhaasiast on etniliselt välja puhastatud hoopis grusiinid). Pigem meenutab Gruusia värk mulle Iisraeli ja Palestiina suhteid, selle vahega, et Iisrael on erinevalt Gruusiast tuumariik ja üleüldse sõjaliselt oma naabritest üle.

8:11 PM  
Blogger ulvi said...

Ega üks-ühele saagi, ilmselt Kosovo paralleel tõmmati selle iseseisvumissooviga seoses - ehkki L-Osseetia on taht ennast ka Vene Föderatsiooniga liita, põhimõte on ikka olnd, et ükskõik mis, aga mite Gruusia. P-Osseetia ülestõusu tulemina omal ajal tapeti 2 aasta jooksul kah hinnanguliselt 15 000 hinge, ilmselt mite kõik pld osseedid, nood vennad on ise tõesti üsna altid tapma. Gruusia ple küll tuumariik, a oma pisinaabritest on ta vähemalt üritanud üle olla küll, ehkki täielikult see ple siiski õnnestunud - sõjaline võimekus annab muidugi kah soovida.

3:51 AM  
Anonymous Anonymous said...

Kas sa pead P-Osseetia ülestõusu all silmas seda, kui ingušid tahtsid Põhja-Osseetiast lahku lüüa ja Inguššiaga ühineda, või mõtled sa ikkagi Lõuna-Osseetia sõda? Viimases käis mõlemalt poolt kõva andmine ja tsiviliste põgenes vastavalt rahvusele nii Põhja-Osseetiasse kui päris Gruusiasse, aga seal artiklis, kus ma lugesin, 15 000 surnut kokku ikkagi ei tulnud.

1:06 AM  
Blogger ulvi said...

L-Osseetiat mõtsin mudugi, mul need igaste tähtedega sõnad kipuvad segi minema.
Ma ei esinda (ega seega ka kaitse) siin enda analüüsi tulemina kokkupandud seisukohti, vaid refereerin sõjakooli analüütikute omi ja kardetavasti koosneb nende andmebaas rohkemast kui paarist artiklist. 15 000 oli hinnanguline maksimum, mitte täpne määrang, mine võta kinni, kuipalju vähem neid tglt oli.

4:55 AM  

Post a Comment

<< Home