Friday, August 29, 2008

Gruusiast

Päris hea killuke on avaldatud ka SLÕhtulehes.
Igatahes - kaugemasse ajalukku põhjalikumalt tagasiminemata olgu mainit, et Gruusia impeerium pld oma alamate suhtes kunagi kuigi armuline. Tõsi küll, venelane käis sealt kah aegajalt hajusalt üle makse kogumas, aga "alamate" Gruusia-viha oli nii suur, et venelases nähti pigem liitlast - pealegi käis venelane harvem ja Moskva on kah kaugemal kui Tbilisi. Peale Vene impeeriumi kokkuvarisemist kukkusid osseedid eriti vingelt mässama ja paari aastaga (1918-1920) saadeti teise ilma hinnanguliselt kuni 15 000 hinge - metsikute mägede poegade karakterit arvestades polnud need kõik küll kindlasti mitte osseedid.
Hilisajalikku tagasivaade - alates 1989 aastast, mil L-Osseetia iseseisvuse deklareeris, on peagut iga aasta mingi madin toimunud, tapetud sadu ja põgenikeks muutnud kümneid tuhandeid inimesi. 1989 viis Vene sisse oma rahuvalvajad. Vpeal mässas Gruusia ka Abhaasiaga, suhteliselt edutult küll ja igaks juhuks sõlmiti vaherahu ja hiljem ka lepe mitte kasutada üksteise vastu relvi. L-Osseetia ajas oma rida, viidi läbi referendum, võeti vastu oma konstitutsioon ja valiti oma president - Gruusia keeldus kõiki neid lii
gutusi tunnistamast. 2002 palub L-Osseetia ennast liita Venemaaga. 2004 liidetakse relva ähvardusel Gruusiaga Adžaaria. 2005 annab Gruusia L-Osseetiale piiratud autonoomia vastuseks iseseisvumistaotlusest loobumisele.
2008 algupoolel tahab L-Osseetia Kosovo eeskujul iseseisvaks saada. Ja siis hakkas ja hakkas konflikt kerima kuude ja viimaks päevadega kuni jõuti välja selle saatusliku 8. augustini.

Igatahes - kui hakata agressorit otsima, siis selge see, et Vene väed ootasid kindlasti juba aastaid teispool Roki tunnelit ja tegid omalt poolt kõik, et Gruusiat provotseerida. Saakašvilil oli L-Osseetia "vabastamisplaan" kah juba tükk aega enne valmis - väidetavalt olla selle väljatöötajad Iisraelist hoopistükki
old, a tglt pole sel enam tähtsust - tähtis oli see, et Saakašvili astus oi kui ämbrisse v kaevu, kuita arvas, et läheme ja võtame L-Osseetia ära ja ehk Venemaa ei tee midagi. Kivad lähvad ka nonde planeerijate kapsaaeda, kes ei suutnud Saakašvilile veenvalt selgeks teha, et plaan ise on hea, kui välja arvata selle ainus ja paraku peamine nõrk punkt - mida teha siis, kui Venemaa sekkub? Sest kogu Gruusia rünnak oli kavandatud piiratud operatsioonina - üle 1 brigaadi taktikalise grupi neil väljas polnud - mitte kestva ja ulatusliku sõjalise tegevusena. Mõeldamatu oli selliste jõududega seista vastu Vene vägedele. Ehk siis - mõistetamatuks jääb, mille põhjal Gruusia eeldas, et ehk Vene ei sekku - millegi mõistusliku põhjal vaevalt, ilmselt viskasid kulli ja kirja.
Ehk siis paratamatu vastus küsimusele "kes alustas?!", on Gruusia, täpsemalt Saakašvili, vaada kustotsast tahes.

Jatkuu, ma täna enam eijõua.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home